Kies bewust, neem een tompouce in plaats van een babykoekje

Tompouce

Het mag geen geheim meer zijn dat de supermarkten tegenwoordig uitpuilen van de keuzeopties en dat ze allemaal strijden voor een plekje in jouw mandje of wagentje. In die strijd zijn ze
meedogenloos en zoeken ze de grens op van wat er bij wet is toegestaan. 

Mocht er maar half blijken dat er ergens een verdwaalde vitamine in een product terecht is gekomen, dan is het toch zeker met grote letters op de voorkant vermeld worden! Zoiets als ” met extra vitamine B en boordevol ijzer ”

” Oei, komen kleurstoffen negatief in de publiciteit? Laten we het dan rood fruit extract noemen en in plaats van zoetstoffen veranderen we het naar natuurlijk aroma. ” Klinkt toch al weer een heel stuk gezonder, of niet? 

En zo worden benamingen van ingrediënten in producten steeds creatiever bedacht en word jij steeds meer om de tuin geleid. Waarbij je van goede huize moet komen om dat te ontcijferen.

Maar de uitzending van afgelopen week spande in mijn opzicht echt de kroon! De categorie babykoekjes werd onder de loep genomen en daar kwam echt een eyeopener uit. En ik zal je bekennen, zelfs ik was hier nog nooit écht in gedoken. 

Ik denk dat je allemaal wel begrijpt waar ik het over heb als ik babykoekjes noem. Van die droge, zachte, sabbeldingen van Liga of Nestlé met berenvormpjes. Geen gekke smaakjes maar gewoon vrij neutraal a la mariakoekjes. Kan niet misgaan zou je denken toch?

Maar, na een kritische blik op die koekjes voor onze allerkleinsten, kwam er toch het beste iets schokkends naar voren wat betreft de hoeveelheid suikers in die koekjes. Daar maak ik je graag even van bewust onderstaande afbeeldingen. Kijk eens mee.

De maria koekjes, bevatten 19 gram suiker per 100 gram. De Bolletje Baby Biscuits gaan daar overheen met 22 gram per 100 gram maar de Nestlé fruitreepje (het klinkt zo schattig he) bevat 50 gram!!! Ja je leest het goed, 50 gram suikers per 100 gram. Wauw. Bravo Nestlé. You got us there!

En als je dat dus naast een tompouce zet, dan komt zelfs die tompouce nog beter uit de bus wat betreft suikers dan beide babykoekjes!! Die verzin je toch niet??

Maar ik ga je nog even wat meer bozer maken en je laten zien waar je precies mee om de tuin geleid wordt. De Biologische zachte babykoekjes van ‘De Kleine Keuken’ (ik kende ze niet) voor baby’s vanaf 6 maanden. Biologisch klinkt toch al gezonder he…. Maar niets blijkt minder waar. 

Kijk even mee:

Er staat: zachte koekjes, gezoet met appelsap. Nou, dat kan geen kwaad denk jij. Vervolgens ook ‘zonder toegevoegd suiker en nogmaals ‘gezoet met appel’. Die appel die vind je terug op de ingrediëntenlijst als geconcentreerd appelsap en ik licht graag even toe wat dat is. 

Je hebt een appel, die pers je vervolgens waardoor het grootste gedeelte van het vruchtvlees en de schil verwijderd wordt van het sap. Ze worden gescheiden als het ware. In die sap, daar zitten met name de suikers in. De vezels uit het vruchtvlees en die schil die die suikers normaal gezien vertragen voor de opname in je lijf, die zijn daarnet verloren gegaan.

Je blijft dus met het sap achter. Dat eigenlijk voornamelijk bestaat uit water met het suiker van het fruit. Maar dan ga je dat sap concentreren want: geconcentreerd appelsap, en wat je dan dus doet is het water verwijderen. Wat houd je dan nog over? Precies. Énkel de suikers. 

Waarmee dit koekje ook een totaal van 23 gram suikers scoort op 100 gram. En daarmee meer suiker bevat dan een mariakoekje en een tompouce. 

En wellicht denk je nog dat fruitsuikers gezonder zijn. Nee. Het werkt exact hetzelfde in het lichaam. Het feit dat er geen vezels aanwezig zijn betekent dat alle suikers (in welke vorm dan ook) direct worden opgenomen en daarmee je bloedsuikerspiegel een vaart geven. En Jaap Seidell (iemand die ik hoog heb zitten qua voedingkennis) bevestigt dat hieronder nog even voor je.

Als je wilt weten wat voor mij persoonlijk een gamechanger is geweest voor een fijne relatie met voeding en controle over mijn porties, zeker dan zeker zelfs deze podcast die ik daarover heb opgenomen.

Oftewel lieve lezer! Educate yourself. De supermarkt wordt een steeds grotere en grimmigere plek in de strijd om jouw euro’s en dat is allemaal op het randje voor wat betreft ethisch tolerabel is in mijn opzicht. 

En hoe doe je dat dan? Door te leren hoe je naar producten moet kijken en door eens te beseffen wat suikers met je doen, laat staan met je kind (als je die hebt). 

Ik geloof er echt heilig in dat suiker ons meer kwaad doet dan goed. En dat komt niet omdat suiker op zichzelf een slecht ingrediënt is, maar omdat het inmiddels in overgrote hoeveelheden toegevoegd wordt aan bijna alles wat we eten en dáárdoor veel problemen veroorzaakt. Lees: constant zin in zoetigheid, de hele dag door met eten bezig zijn, bijna geen verzadiging kennen, vage buikklachten en veel last van een opgezette buik, wisselende ontlasting en mentaal instabiel!

En de reden dat ik dat weet is omdat ik dat zelf ook zo heb ervaren. Ik heb er daarom ook een podcast over opgenomen waarin ik je vertel waarom blijven zoeken naar ‘de beste voeding’ kansloos is en wat in mijn persoonlijke leven een grote gamechanger is geweest naar een fijne en gezonde relatie met voeding. Die podcast, die beluister je hier gratis: 

Luister je liever onderweg via Spotify? Dan kan dat hier .

Deel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Dit vind je misschien ook leuk:

Wat ik van Herbalife vind?

Nadat ik gemiddeld toch zo’n 1x per week benaderd word over het thema Herbalife (door ofwel Herbalife fanatiekelingen of klanten die mijn

Scroll naar top

Let's do this!