Het is zaterdagavond 27 december, 21:30 en zit ik op de bank met een theetje te twijfelen om wat lekkers te nemen. De gedachtegang die er nu door me heen gaat is precies de reden waarom ik deze blog schrijf, dus pak ik er maar meteen mijn laptop bij. Want we kennen ze allemaal wel, van die gekke dagen tussen feestelijke gebeurtenissen. Momenteel is Kerst net achter de rug en staat Oudjaarsavond al weer bijna voor de deur. Dan zit er ook nog lekker een weekend middenin en we kunnen gerust stellen dat de chaos compleet is en je ritme ver te zoeken. De kans dat je nu zin hebt om gezond te eten is waarschijnlijk net zo groot als het pakken van een prijs met je Oudejaarslot en je hebt je al neergelegd bij het idee, dit wordt niks.
Als er één vraag is die ik vaak gesteld krijg dan is het wel: hoe pak je het na zulke dagen nou weer op? En dat geldt niet alleen voor de dagen tussen en na Kerst en Oud & Nieuw maar ook na de vakantie, je vriendenweekend, je verjaardag of andere gelegenheden die met veel (lekker) eten gepaard gaan. Zet twee van deze gebeurtenissen kort bij elkaar en je hebt een soort Kerst formule te pakken. De drang om te blijven snacken is groot en weer in het ritme komen blijkt een van de lastigste opgaven. Hoe doorbreek je dit patroon en pak je het weer op na een aantal gezellige dagen?
Tip 1: Wees op een goede manier streng voor jezelf
Ik zou willen dat ik het mooier kon maken dan het is maar helaas. De beste manier om weer in het ritme te komen is door een aantal keer op rij nee te zeggen tegen je drang om te snacken. De opstart is het moeilijkst maar je komt weer in dat ritme als je even sterk bent en doorzet. Deze opstart is dus even 100% op wilskracht maar houd in je achterhoofd dat je je eigenlijk beter voelt als je wel weer dat ritme te pakken hebt. Houd je langetermijndoel in je achterhoofd en geef niet toe aan dat stemmetje dat op zoek is naar dat korte
termijn genot. Ik kies er dus nu bijvoorbeeld op de bank bewust voor om geen snackje te nemen en deze blog te schrijven. Morgenvroeg als ik wakker word ben ik mezelf dankbaar en dat weet ik nu al. Daarbij geldt ook: alle dagen dat je gezond eet tellen mee, niet enkel de dagen met een officiële start (in je hoofd). Hoe vaker je valt en opstaat hoe makkelijker het wordt en daardoor leer je afstappen van het idee dat het alleen perfect kan of helemaal niet. Pak juist die normale dagen gewoon mee en probeer het daar zo goed als mogelijk te doen! Je zult merken dat je er steeds beter in wordt.
Tip 2: Kom in beweging
In de tijd dat ik nog topsport bedreef zag ik het maar al te vaak gebeuren. Atleten liepen een blessure op en dat gooide hun hele routine en motivatie omver. Ze konden tenslotte niet sporten en dat bracht ze in een neerwaartse spiraal waarin ze ook hun voedingspatroon verwaarloosden want ‘nu maakt het toch niet uit’. Sporten en gezonde voeding gaan hand in hand en bovenstaand voorbeeld geld vaak ook in tegenovergestelde richting. Als we al gesport hebben, dan zijn we ook sneller geneigd om gezondere keuzes te maken gedurende de dag. Daarbij is het ook zonde om die verbrandde calorieën er direct daarna weer bij te eten toch? Kom dus direct weer in beweging. Maak een flinke wandeling, ga een stuk fietsen, doe een workout thuis of plan een sportsessie. Zolang je maar met een intentie beweegt. Dit is de fysieke aftrap van je goede flow.
Tip 3: Verleg je aandacht
Krijg je toch zin om te snacken ondanks dat je al gesport hebt? Geen zorgen, dat overkomt de besten. Echter jij bent de baas over je acties. Signaleer de gedachte, word je er bewust van maar kies vervolgens wat je er mee doet. Je kunt deze gedachte gewoon weer parkeren en je aandacht bewust op wat anders leggen. Zorg in ieder geval dat je bezig bent en voor je het weet is het al weer tijd voor je avondeten of tijd om naar bed te gaan. De drang om te snacken is heel sterk verbonden met een gevoel van verveling van ons brein. We zoeken naar een bepaalde mate van bevrediging en gebruiken hier vaak snacks voor. Die geven ons een kort gevoel van voldoening maar de echte oorzaak was dat je niet voldoende afgeleid was met je hoofd om na te gaan denken over eten. Doe dus iets waar je plezier uit haalt en wat je aandacht echt in de activiteit zuigt. Lees een spannend boek, kijk die serie waar je zo aan verslaafd bent of beter nog: pak iets waar je je handen bij nodig hebt. Een kleurboek, een spelletje, ga tekenen of schrijven of speel een instrument. Deze dingen vragen veel aandacht en doordat je je handen bezig hebt ben je meer tot de taak betrokken.
Tip 4: maak er voor jezelf een kleine, haalbare challenge van
Als mensen worden we van nature gemotiveerd door het behalen van succes. Het beweegt ons, verlegt onze grenzen en zorgt ervoor dat we goed gedrag blijven herhalen. Succes is namelijk de sterkste vorm van beloning voor ons brein! Als er dus succes te behalen is, dan motiveert dit ons om mee te doen. Maar, wel alleen als we de taak of challenge als haalbaar inschatten. Als ik nu zeg: ga eens 30 dagen niet snoepen, dan lijkt dat nu waarschijnlijk een veel te moeilijke uitdaging. De kans dat je eraan begint is daarmee erg klein. Stel nu dat de challenge luidt: ga 3 dagen niet snoepen. Dan wordt het ineens een ander verhaal en veel realistischer. Hierdoor ben je sneller gemotiveerd om het te doen en het te volbrengen.
De grap hierbij is dat, wil je überhaupt ooit die 30 dagen niet snoepen behalen, dan moet je ook die eerste 3 dagen doen. Echter door het doel kleiner te maken en daarmee realistischer, kom je sneller in actie. Waarna je die eerste 3 dagen erop hebt zetten, wedden dat je dan ook die 30 dagen kunt?
Tip 5: enjoy the journey
Geniet van kleine geluksmomentjes along the way en streef niet enkel naar een gelukkig einddoel. Het leven is een lange reis waarbij je ervoor moet zorgen dat je het de meerderheid van je tijd goed naar je zin hebt. Dat je prettig voelt bij de dingen die je doet maar ook vooral dat je je prettig voelt van binnen. Als je denkt dat je pas gelukkig kan zijn als je …. hebt bereikt, dan heb je het mis. Geluk ontstaat niet als gevoel van een bepaald gewicht, een bepaalde shape of het behalen van je doelstellingen. Geluk vind je in jezelf, onderweg, tijdens het uitvoeren van de acties die in lijn zijn met waar jij je prettig bij voelt. Je kunt al geluk ervaren op dag 1 dag je besluit om het weer op te pakken, wanneer je trots bent dat je ondanks vele verleidingen niet voor de bijl bent gegaan. Dat geluk en dat gevoel van trots op jezelf, dat zet namelijk door naar je acties voor de volgende dag. Mocht het een dagje niet lukken, dan is dat oke. Je mag namelijk ook gewoon genieten van dagen waarbij je wel een beetje buiten de lijntjes kleurt, zo lang je maar op jezelf kunt vertrouwen dat je het daarna weer oppakt. Want zeg eens eerlijk. Je gaat je echt lekker in je vel voelen als je niet enkel leeft op de hoogtepunten met een overlading aan eten, maar vooral op de dagen dat je bewuste keuzes maakt en je de dag erna met een minder vol gevoel en meer gezonde energie aan een nieuwe dag begint!