”Ik heb snel resultaat nodig anders haak ik af”

content-pixie-l6I8jpzKJQU-unsplash

Het goede-voornemens-seizoen, mijn favoriete jaargetijde! Hoewel de goede voornemens zich natuurlijk in het zich voordoet aan de start van het nieuwe jaar, is het eigenlijk het hele jaar rond wel een actueel thema. Er zijn meerdere momenten waarop je denkt: en nu ga ik het weer aanpakken! En dan gebeurt er wat interessants! Het menselijke gedrag is iets wat me fascineert en de massale beweging die er ontstaat bij het goede voornemens seizoen is waar ik een boek over kan schrijven. 

Het gaat doel als volgt: je voelt die motivatie, je hebt er zin in en hebt een ambitieus voor ogen. Je voelt: dit is het moment! Nu ga ik er écht voor. En als je dan nu toch op die hoge motivatie van start gaat, dan maar beter goed aanpakken ook!

Waardoor ik dingen voorbij zie komen als een strikte Intermittent Fasting, gecombineerd met een paleo alleen eetpatroon, 6x per week intensief sporten, overdag maar water drinken en wat minder koolhydraten eten. Ja, zo ga je het aanpakken!

Wat je mij dan ziet doen is een kort knikje gevolgd door oké. Maar van binnen doe ik mijn handen voor mijn gezicht en denk alleen maar: daar gaat er weer een. 

En ik snap het wel hé! Je wilt optimaal gebruik maken van deze golf van motivatie en je gaat zo aan de start ook wonderbaarlijk goed! Alsof je jezelf niet herkent, zo gedisciplineerd ga je van start. Je wil alles uit deze vruchtbare periode squeezen dus je gaat er vol voor!

Het argument daarvoor luidt bij de meesten namelijk: ” ja want voor mij werkt dat nu eenmaal zo, ik heb snel resultaat nodig anders haak ik af ”. 

Ik licht het toe aan de hand van twee afbeeldingen met strategie A en strategie B toegelicht. Jouw strategie.

   

Eureka-moment! Misschien moet je dan toch eens overwegen om jouw overtuiging aan te pakken van wat er precies werkt… Want volgens mij heeft jouw strategie jou nog écht naar dat doel geholpen. Die golf van motivatie die duurt namelijk maar tijdelijk.

En nogmaals ik snap het hé! Dat je snelle resultaat wilt en wilt profiteren van dit moment. Maar wat als de motivatie dan afzwakt? Wat 100% gaat gebeuren. 

De kunst van kleine progressieve gewoontes. Dat wat je niet wilt horen maar wat wél werkt en wat we massaal onderschatten. James Clear noemt het de 1% regel: “In het dagelijkse leven kan het moeilijk zijn om hier de waarde in te zien van 1% verbetering. Wij wijzen op kleine veranderingen omdat ze op dat moment niet erg toe lijken te doen. Als je drie dagen achter elkaar naar de sportschool gaat, ben je nog niet in vorm Als je vanavond een uur lang Chinees studeert, heb je nog geen taal geleerd. Voeren een paar zeker door, maar de resultaten nooit snel te volgen, en daarom keren we weer terug bij onze oude gewoontes. “ En dat is het dus exact !!

We denken dat kleine stapjes niet de moeite zijn want ze leveren niet direct wat op, maar het zijn juist die dingen die op langere termijn het verschil maken. Hij gebruikt daarvoor ook een prachtige metafoor van een vliegtuig. Stel dat vliegtuig vertrekt vanuit New York in de richting van Amsterdam. Maar stel nu dat je de neus van dat vliegtuig een paar graden zuidelijker zet. Dat maakt in het begin nog niet veel uit maar zet je die koerst voort, dan eindig je misschien wel in Madrid in plaats van Amsterdam. Toch een paar duizend kilometer van Amsterdam vandaan. Vertaal dat maar eens door naar die ene kleine verandering die vandaag je leven niet lijkt te gaan veranderen …

De accumulatie van kleine veranderingen wordt onderschat want we willen alles NU! Dat is de grootste valkuil en de reden dat je zelfs nooit krijgt je nastreeft, ook jouw doel voor 2021 niet. Omdat ik dit zo’n belangrijk onderwerp vind (en de reden dat ik hier mijn baan van heb kunnen maken) heb ik een podcast voor je opgenomen over doelen stellen. Ik vertel over hoe je nu het beste doelen kunt stellen wat betreft gezondheid / fit worden. Hoe je die vervolgens ook kunt halen en vertel je natuurlijk over persoonlijk doel van mij faalde en waarom. Zodat jij hier van kunt leren en niet diezelfde fout maakt. Luisteren kan via de knop hieronder en ik zou het tof vinden als je me laat weten of je hem hebt beluisterd.

Luister je liever onderweg via Spotify? Dan kan dat hier .

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zit er in Herbalife?

Nadat ik gemiddeld toch zo’n 1 x per week benaderd word over het thema Herbalife (door ofwel Herbalife fanatiekelingen, of klanten die

Scroll to Top

Let's do this!