Kies bewust, neem een tompouce in plaats van een babykoekje

Tompouce

Suiker in babykoekjes

Het is dat een tv-carièrre me nooit echt heeft geroepen (ik kijk sowieso geen films, tv of series), maar als ik nu toch een switch zou moeten maken voor beroep, dan zou ik me melden bij het team van de Keuringsdienst Van Waarde. En dan bedoel ik niet die Rob Geus met zijn keuringsdiensttaferelen à la Gordon Ramsey. Die negativiteit staat me niet zo aan.

Ik bedoel het programma De Keuringsdienst Van Waarde bij NPO 3, die op zoek gaan naar de waarheid achter voedingslabels en producten. Waarbij ze niet te beroerd zijn om wat telefoontjes te plegen naar de daadwerkelijke fabrikanten van die producten voor wat tekst en uitleg.

Dat levert regelmatig een aantal oncomfortabele gesprekken op, maar wel gesprekken die zo zo zo belangrijk zijn, met veel waardevolle informatie voor jou en mij als consument! Zoals de aflevering over suiker in babykoekjes, die ik hier met je wil bespreken.

Verborgen suikers

Want het mag geen geheim meer zijn dat de supermarkten tegenwoordig uitpuilen van de keuzemogelijkheden, en dat ze allemaal strijden voor een plekje in jouw mandje of wagentje. In die strijd zijn ze meedogenloos en zoeken ze de grens op van wat er bij wet is toegestaan.

Mocht er maar half blijken dat er ergens een verdwaalde vitamine in een product terecht is gekomen, dan zal het toch zeker met grote letters op de voorkant vermeld worden! Zoiets als “met extra vitamine B en boordevol ijzer”.

Komen kleurstoffen negatief in de publiciteit? Laten we het dan ‘rood fruit extract’ noemen, en in plaats van zoetstoffen veranderen we het naar ‘natuurlijk aroma’. Klinkt toch al weer een heel stuk gezonder, of niet?

Zo ook met verborgen suikers

Dat er meer aandacht is voor suiker, daar zijn ook de voedingsmiddelenfabrikanten van op de hoogte waarbij ze allerlei creatieve manieren vinden om dat te verbloemen.

In uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over Babykoekjes kwam dat pijnlijk aan het licht.

Ik denk dat je wel begrijpt waar ik het over heb als ik babykoekjes zeg. Van die droge, zachte, sabbelkoekjes van Liga of Nestlé met berenvormpjes. Geen gekke smaakjes, maar gewoon vrij neutraal à la Mariakoekjes. Kan niet misgaan zou je denken, toch?

Maar, na een kritische blik op die koekjes voor onze allerkleinsten, kwam er toch best iets schokkends naar voren wat betreft de hoeveelheid suiker in die babykoekjes. Daar maak ik je graag even van bewust via onderstaande afbeeldingen.

suiker in babykoekjes

50 gram suiker per 100 gram

De Mariakoekjes, bevatten 19 gram suiker per 100 gram. De Bolletje Baby Biscuits gaan daaroverheen met 22 gram per 100 gram. Maar de Nestlé fruitreepje (het klinkt zo schattig hè) bevat 50 gram suiker!!! Ja je leest het goed: 50 gram suiker per 100 gram. Wauw. Bravo Nestlé. You got us there!

En als je dat dus naast een tompouce zet, dan komt zelfs die tompouce nog beter uit de bus wat betreft suiker dan beide babykoekjes!! Die verzin je toch niet??

Maar ik ga je nog even wat meer bozer maken en je laten zien waar je precies mee om de tuin geleid wordt. De Biologische zachte babykoekjes van ‘De Kleine Keuken’ (ik kende ze niet) voor baby’s vanaf 6 maanden. Biologisch klinkt toch al gezonder hè… Maar niets blijkt minder waar.

Kijk even mee:

suiker in babykoekjes

Appelsap als toegevoegd suiker in babykoekjes

Er staat: zachte koekjes, gezoet met appelsap. Nou, dat kan geen kwaad denk jij. Vervolgens ook ‘zonder toegevoegd suiker’ en nogmaals ‘gezoet met appel’. Die appel die vind je terug op de ingrediëntenlijst als geconcentreerd appelsap en ik licht graag even toe wat dat is.

Je hebt een appel, die pers je vervolgens waardoor het grootste gedeelte van het vruchtvlees en de schil verwijderd wordt van het sap. Ze worden gescheiden als het ware. In die sap, daar zitten met name de suikers in. De vezels uit het vruchtvlees en die schil die die suikers normaal gezien vertragen voor de opname in je lijf, die zijn daarnet verloren gegaan.

Je blijft dus met het sap achter. Dat eigenlijk voornamelijk bestaat uit water met het suiker van het fruit. Maar dan ga je dat sap concentreren want: geconcentreerd appelsap, en wat je dan dus doet is het water verwijderen. Wat houd je dan nog over? Precies. Ènkel de suikers.

Waarmee deze babykoekjes ook een totaal van 23 gram suiker scoort op 100 gram. En daarmee bevatten ze meer suiker dan een Mariakoekje en een tompouce.

Fruitsuikers

En wellicht denk je nog dat fruitsuikers gezonder zijn. Nee. Het werkt exact hetzelfde in het lichaam. Het feit dat er geen vezels aanwezig zijn betekent dat alle suikers (in welke vorm dan ook) direct worden opgenomen en daarmee je bloedsuikerspiegel een vaart geven. En Jaap Seidell (iemand die ik hoog heb zitten qua voedingskennis) bevestigt dat hieronder nog even voor je:

suiker in babykoekjes

Oftewel lieve lezer! Educate yourself. De supermarkt wordt een steeds grotere en grimmigere plek in de strijd om jouw euro’s en dat is allemaal op het randje van wat ethisch tolerabel is in mijn opzicht. Bekijk hier de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over babykoekjes.

Lees ook: Zo lees je een etiket in 6 stappen

Minder (verborgen) suiker eten

En hoe doe je dat dan? Door te leren hoe je naar producten moet kijken en door eens te beseffen wat suikers met je doen, laat staan met je kind (als je die hebt). 

Ik geloof er echt heilig in dat suiker ons meer kwaad doet dan goed. En dat komt niet omdat suiker op zichzelf een slecht ingrediënt is, maar omdat het inmiddels in overgrote hoeveelheden toegevoegd wordt aan bijna alles wat we eten en dáárdoor veel problemen veroorzaakt. Lees: constant zin in zoetigheid, de hele dag door met eten bezig zijn, bijna geen verzadiging kennen, vage buikklachten en veel last van een opgezette buik, wisselende ontlasting en mentaal instabiel!

En de reden dat ik dat weet is omdat ik dat zelf ook zo heb ervaren. Ik heb er daarom ook een podcast over opgenomen waarin ik je vertel waarom blijven zoeken naar ‘de beste voeding’ kansloos is en wat in mijn persoonlijke leven een grote gamechanger is geweest naar een fijne en gezonde relatie met voeding. Die podcast, die beluister je hier gratis: 

Luister je liever onderweg via Spotify? Dan kan dat hier.

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zit er in Herbalife?

Nadat ik gemiddeld toch zo’n 1 x per week benaderd word over het thema Herbalife (door ofwel Herbalife fanatiekelingen, of klanten die

Scroll to Top

Let's do this!