Kun je beter 3 of 6 keer per dag eten?

swirl-candy-stick-1266105

De een zegt dat je vaker per dag moet eten om de verbranding op gang te houden, maar de ander zegt dat je maar 3x per dag moet eten.

De een zegt dat je je ontbijt over moet slaan want Intermittent Fasting, maar haaks daarop zeggen andere mensen dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.

Oftewel: jij snapt er niks meer van. Hoe vaak moet je nu per dag eten?

Laat ik het even lekker praktisch houden en een eenduidig antwoord geven. Maar even met de disclaimer dat dit geldt voor het doel afvallen, zonder medische afwijkende redenen en zonder jouw persoonlijke voorkeur als individu.

Wil jij afvallen? Dan is het antwoord liever 3x per dag dan 6x per dag.

Waarom?

  • Omdat je het op deze manier waarschijnlijker is dat je in een calorietekort blijft (noodzakelijk voor gewichtsverlies).
  • Omdat het op deze manier waarschijnlijker is dat je meer kwalitatieve maaltijden eet ipv de hele dag leeft op snacks.
  • Omdat je met 3 grote maaltijden voller zit en minder gaat ‘grazen’ en de hele tijd blijft eten.
  • En de belangrijkste reden: omdat je op die manier je bloedsuikerspiegel stabieler houdt. NOODZAKELIJK als we het hebben over gewichtsverlies en misschien wel de reden dat jij blijft hangen.

INSULINE


Want als je gaat kijken naar het verschil tussen 3 of 6 maaltijden, dan is de belangrijkste intermediair het woordje insuline. Insuline is het hormoon dat vrijgegeven wordt op het moment dat jij iets eet waardoor het lichaam de glucose die op dat moment de bloedbaan in komt, kan vervoeren naar de cellen. Zie hieronder de visuele weergave daarvan.

Insuline zorgt ervoor dat jouw cellen als een soort holle bolle gijs hun mond open zetten zodat die glucose naar binnen kan. Dat is eigenlijk brandstof die daar opgeslagen wordt tot deze gebruikt wordt.

Maar als jouw lichaam de hele tijd een beetje voeding krijgt, de hele tijd insuline aan moet maken, waarbij de cel poortjes praktisch gezien de hele dag open gaan staan… dan betekent dat eigenlijk dat het lichaam de hele dag in een soort opslag modus staat. Er is immers constant nieuwe brandstof beschikbaar en die moet opgeslagen worden.

Waardoor het lichaam op geen enkel moment geprikkeld wordt om oude opgeslagen brandstof aan te spreken. Wat je wel wilt bewerkstelligen als je als doel hebt om gewicht te verliezen.

Interessante toevoeging is ook dat:
even 1 snoepje
of 1 lolly bij de kapper
of 1 zuurtje bij die klant
of 1 slokje cola voor de smaak
of 1 mini stroopwafeltje bij je kopje koffie

Allemaal jouw insuline triggeren en jouw resultaat in de weg staan. Want met 3 maaltijden bedoel ik niks maar dan ook NIKS tussendoor dat jouw bloedsuikerspiegel beïnvloedt.

Een fout die veel te vaak gemaakt wordt en de reden dat diëten zo slecht werken. Er wordt niet gekeken naar de werking van het lichaam, alleen naar wat sociaal wenselijker is.

En natuurlijk: dan speelt het ook nog wel een rol wát je precies eet.

Daar kijk ik onder andere naar in een doorbraak call. Waarbij jij jouw persoonlijke advies krijgt van mij inclusief een strategie voor gegarandeerd succes.

Voor €47,- alle onzin die je is aangepraat de deur uit en een helder plan voor hoe het wel moet. Die call, die boek je hier.

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zit er in Herbalife?

Nadat ik gemiddeld toch zo’n 1 x per week benaderd word over het thema Herbalife (door ofwel Herbalife fanatiekelingen, of klanten die

Scroll to Top

Let's do this!