Je laat een kind toch ook geen cadeautje uitpakken, elke dag 1 stukje?

Suikervrij challenge

Portiecontrole!

We hebben er een haat-liefde verhouding mee, zeker in de context van voeding!

Portiecontrole of beter gezegd portiegrootte is een belangrijk onderwerp in het wetenschappelijk onderzoek naar de reden waarom we als samenleving steeds zwaarder worden. Waarbij inmiddels wetenschappelijk aangetoond is dat de verpakkingsgrootte waarin een product aangeboden wordt, de hoeveelheid die we eten van dat product beïnvloedt. Waarbij een grotere verpakking leidt tot grotere consumptie [1].

In eerste instantie lijkt dat natuurlijk ook vrij logisch. Als een koekje per stuk in een kleine verpakking wordt aangeboden, ben je minder snel geneigd om nog een verpakking te openen om een tweede koekje te nemen. We beschouwen de verpakking waarin het aangeboden wordt vaak als maatstaf voor wat een normale portie zou representeren. Waarbij je ook sneller geneigd bent om wel meer te eten, op het moment dat het een grote verpakking is met meerdere koekjes bij elkaar. Wellicht heb je dat zelf ook al zo ervaren bij een grote zak chips versus kleinere uitdeelzakjes. Voor sommigen werkt het zelfs goed om uitdeelzakjes te kopen, om daarmee betere portiecontrole te kunnen handhaven.

Het lijkt dus heel logisch en heel onschuldig, maar realiseer je wel dat daarmee de producenten van voedingsmiddelen bepalen hoeveel jij eet. Waarmee ze stiekem heel veel meer invloed uitoefenen op jouw gezondheid dan waar jij je in eerste instantie bewust van bent. Want ondanks dat je wellicht denkt dat jij verantwoordelijk bent voor je portiegroottes, ga je wel uit van hun standaarden.

Portiegrootte is NIET hetzelfde als gezonde portiegrootte

Want die standaarden zijn er vooral niet gesteld vanuit het uitgangspunt van jouw gezondheid. Die portiegroottes worden afgestemd vanuit marketing perspectief om ervoor te zorgen dat jij aangezet wordt om dit product vaker te kopen. Waarbij je zelf ook begrijpt dat hoe meer jij dit product koopt en consumeert, dit beter is voor de producent. Er wordt daarom ook alles aan gedaan om de exact juiste portiegrootte te bepalen zodat jij een goede ervaring hebt met het product maar toch ook zeker aangezet wordt tot het product weer opnieuw kopen.

Als je al redelijk bewust bent op het gebied van voeding dan is het je waarschijnlijk ook al wel eens opgevallen dat, wanneer je kijkt naar de verpakking van een product, de portiegroottes per product sterk verschillen. Ik duid dan met name op wat er op de verpakking vermeld staat bij de voedingswaarden. Hieronder laat ik je een voorbeeld zien van 2 verschillende soort muesli.

Op links zie je een 4 granen muesli waarbij je twee kolommen kunt lezen. De eerste kolom geeft de voedingswaarden per 100 gram weer en de tweede kolom de voedingswaarden per portie. In dit geval is die portie 30 gram.

Op rechts zie je de de Quaker Cruesli Rozijnen waarbij je drie kolommen ziet. In dit verband gaat het even over de eerste twee kolommen. De eerste kolom geeft wederom de voedingswaarden per 100 gram weer en de tweede kolom geeft de voedingswaarden per portie, in dit geval 45 gram weer.

Twee producten uit dezelfde categorie (muesli/cruesli) waarbij de portiegrootte van Cruesli, 50% meer is dan die de 4 granen muesli!! Dan eet je dus al direct 50% meer als je dat als richtlijn aanhoudt vergeleken met de andere verpakking.

 

Mindset

En dan over naar het stukje mindset met betrekking tot portiecontrole. Want als voeding- en mindsetcoach houd ik me extra bezig met de relatie tussen voeding en jouw gedachtes en daar is waar het echt interessant wordt. Als vrouwen vinden we toch voornamelijk wel dat we ons moeten kunnen beheersen. In jouw opzicht denk je ook nog steeds dat iedereen een gezonde portiecontrole kent en beschikt over een flinke portie zelfbeheersing. Echter als jijzelf eenmaal begint aan een stukje chocolade, dan is het hek van de dam. Het is voor jouw lichaam slechts het welkomst signaal en alles in jouw lijf schreeuwt naar meer! De weerstand die je daaraan kunt bieden die gaat slechts op voor enkele seconden wanneer je toch overstag gaat. Vervolgens heb je toch weer die halve reep op en de eerstvolgende gedachte luidt: heb ik mezelf wéér laten gaan! Ik heb echt geen ruggengraat en ik snap niet waarom ik nou nooit eens gewoon één stukje kan nemen. Het zal wel aan mij liggen.

Herkenbaar?

Maar ik wil dat je het volgende even goed in je oren knoopt: streven naar portiecontrole van een fabrieksproduct is streven naar het winnen van een wedstrijd met 6 man tegen 11. Het is een oneerlijke partij!

Suiker + toegevoegd vet + de juiste structuur = onweerstaanbaar.

Het product is er in de basis op gemaakt dat jij er juist geen portiecontrole van toe kunt passen. Hiervoor is het té perfect samengesteld en is de smaak zo verfijnd en geoptimaliseerd, dat het jouw smaakpapillen als het ware manipuleert. De ultieme combinatie tussen zoet, zout en vet maakt namelijk dat je geen verzadiging gaat ervaren wat betreft smaak, waar dat bij ieder ‘natuurlijk’ product wel zo is. Na een half bord aardappelpuree denk je niet: ik kan niet stoppen met eten…

Maar jij vindt tóch dat je dit gewoon moet kunnen. Dat het komt door jouw eigen gebreken en om die reden trap je toch steeds weer in dezelfde valkuil. Je gaat naar de supermarkt en koopt dat product toch weer, deze keer met de afspraak met jezelf dat je het écht stukje voor stukje op gaat eten… Verrassing: dat gaat weer mis.

Ik vergelijk portiecontrole toepassen op bewerkte producten uit een fabriek met het feit dat je een kind een cadeautje geeft als verrassing maar er wel bij zegt: ”je mag elke dag 1 stukje openmaken”. Dat is toch niet realistisch?! En dat is dus precies wat jij jezelf aandoet.

Als je wilt weten wat voor mij persoonlijk echt een gamechanger is geweest voor een fijne relatie met voeding en controle over mijn porties, beluister dan zeker even deze podcast die ik daarover heb opgenomen.

Luister je liever on the go via Spotify? Dan kan dat hier.

1.https://www.researchgate.net/publication/259952710_Sizing_Up_the_Effect_of_Portion_Size_on_Consumption_A_Meta-Analytic_Review

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zit er in Herbalife?

Nadat ik gemiddeld toch zo’n 1 x per week benaderd word over het thema Herbalife (door ofwel Herbalife fanatiekelingen, of klanten die

Scroll to Top

Let's do this!