Zijn juices gezond of niet?

Glass jar with orange and carrot juice on blue table. Predominant colors are orange and blue.  DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF100mm f/2.8L Macro IS USM Lens

Het eten van veel groenten en fruit is een belangrijke sleutel voor het onderhouden van een goede gezondheid. Groenten en fruit bevatten heel veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels die allemaal een belangrijke rol spelen in ons lichaam.

Een aantal van de belangrijke rollen waar je aan moet denken zijn:

  • Groenten en fruit bevat vitamine C dat helpt bij het versterken van je immuunsysteem, het helpt de cellen in je lichaam te herstellen en is betrokken bij het onderhouden van o.a. het kraakbeen in je gewrichten, je botten en je tanden.
  • Fruit bevat ook een mineraal genaamd potassium. Dit mineraal zorgt er onder andere voor dat je zenuwen reageren op prikkels vanuit de hersenen, dat je spieren zich aanspannen (waaronder ook je hartspier) en dat de vochtbalans in je lichaam klopt. Het werkt ook om je bloeddruk op een natuurlijke wijze te balanceren wat erg belangrijk is om hartkwalen te voorkomen!
  • De antioxidanten uit groenten en fruit helpen de cellen van je lichaam te beschermen tegen beschadiging door bijvoorbeeld de zon, maar ook beschadiging door stress of als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces.
  • Groenten en fruit bevatten ook veel vezels die erg belangrijk zijn voor onder andere de gezondheid van je darmen, ze geven een verzadigd gevoel van een maaltijd en helpen om je bloedsuiker stabiel te houden. Met name vanwege dat laatste is het een erg belangrijk element in het voorkomen van diabetes type 2.

Dus, dat gezegd hebbende, zouden we dan niet juist alleen maar voordelen ervaren van het consumeren van méér groenten en fruit door het drinken van meer groenten en fruit sapjes?Helaas is het antwoord daarop nee en ik zal toelichten waarom.
Door groenten en fruit te persen, breken we de celwanden van de groenten en fruit waardoor het natuurlijke suiker dat aanwezig is, makkelijker beschikbaar wordt om opgenomen te worden. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel piekt en dit effect wordt alleen maar versterkt doordat veel vezels verloren gaan in het persingsproces. Deze vezels zijn noodzakelijk voor het geven van een verzadigd gevoel en om de opname van de fruitsuikers te vertragen.

Een makkelijke manier om je meer inzicht te geven hierin is door te denken aan een glas sinaasappelsap. Een goed glas bevat al snel het sap van 2 a 3 sinaasappels maar ik weet zeker dat je het na het drinken van dat glas niet het gevoel hebt alsof je 3 hele sinaasappels gegeten hebt. Daarbij heb je dat glas ook veel sneller leeg dan wanneer je deze sinaasappels in zijn geheel zou eten en hierdoor komen de suikers dus ook veel sneller je lichaam binnen.

En dit geldt niet alleen voor sinaasappelsap, maar al het sap van fruit of een combinatie van groenten en fruit. Het veroorzaakt een enorme piek in je bloedsuikerspiegel, geeft je niet de verzadiging van het eten van dezelfde portie en daardoor eet je er vaak zelfs nog wat bij. Deze piek in je bloedsuikerspiegel, als die zich heel vaak voordoet, heeft een negatief effect op je gezondheid en kunnen je doelen in de weg staan als je streeft naar gewichts- of vetverlies.

Dus, wat moet je doen in plaats van juicen?

Help je lichaam om te profiteren van alle voordelen van groenten en fruit door 2 a 3 stuks fruit per dag te eten in plaats van de drinken en probeer zo veel mogelijk groenten in je maaltijden te verwerken. Als je toch graag fruit in een juice of smoothie verwerkt, probeer dit dan te combineren met eiwitten of gezonde vetten. Die zorgen er op een natuurlijke wijze voor dat je bloedsuikerspiegel niet zo hard stijgt en dat je meer verzadigd raakt.

Beloon je lichaam voor al het harde werk dat het verricht en drink géén fruitsappen op regelmatige basis.

Deel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Dit vind je misschien ook leuk:

Wat ik van Herbalife vind?

Nadat ik gemiddeld toch zo’n 1x per week benaderd word over het thema Herbalife (door ofwel Herbalife fanatiekelingen of klanten die mijn

Scroll naar top

Let's do this!