De relatie tussen afvallen en het hormoon insuline uitgelegd

person-holding-saucer-with-mug-of-chocolate-ice-cream-coffee-1169004

In mijn artikel ‘kun je beter 3 of 6 keer eten per dag?’ benoemde ik het hormoon insuline in relatie tot afvallen al even kort. In dit artikel wil ik dit iets verder uitdiepen en wat meer vertellen waarom het zo belangrijk is om hier rekening mee te houden, als je als doel hebt om af te vallen.

In dit artikel leg ik uit hoe afvallen plaatsvindt en welke rol insuline daarin speelt.

Hoe val je af?

Het lichaam zal gewicht verliezen op het moment dat het een energietekort ervaart. Wat betekent dat? Dat de energie die het lichaam binnenkrijgt (uitgedrukt in calorieën), minder is dan de hoeveelheid die het lichaam verbruikt. Er is dan sprake van een tekort op de energiebalans en dat tekort moet opgevuld worden. Het lichaam doet dat door energie vrij te maken uit de massa in het lichaam zelf, waaronder de vetcellen. Het is om die reden dat je beter in je vel komt te zetten wanneer je gezonder gaat eten en meer gaat sporten. Je creëert een tekort op de energiebalans en het lichaam vangt dat op door opgeslagen vetcellen aan te spreken en te gebruiken als brandstof voor jouw activiteiten.

De bloedsuikerspiegel

Een belangrijke systeem om te leren begrijpen is het systeem van de bloedsuikerspiegel. Je hebt de uitspraak vast wel eens gehoord dat het belangrijk is om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Maar wat wordt daarmee nu precies bedoeld en waarom is dat zo belangrijk dan?

Insuline

Op het moment dat jij koolhydraten consumeert zoals fruit, brood, pasta, aardappels, muesli, koek of snoep, worden die afhankelijke van het type koolhydraten (simpele of complexe koolhydraten) snel of langzamer opgenomen in de bloedbaan in de vorm van glucose. Hoe meer snelle koolhydraten oftewel suikers jij eet, hoe sneller deze opgenomen worden en als je een grote hoeveelheid tegelijkertijd consumeert stijgt je bloedsuikerpiegel dus snel en hard. Er is namelijk in korte tijd heel veel glucose in de bloedbaan aanwezig.

Het lichaam moet die bloedsuikerspiegel weer in balans brengen en doet dat door middel van het hormoon insuline. Insuline is als het ware een soort sleutel die de cellen opent waardoor de glucose daar naar binnen kan en in de cel wordt opgeslagen als glycogeen. Dat wordt weergegeven in onderstaande afbeelding:

Dit is natuurlijk een geweldig systeem waarmee het lichaam de opslag goed kan reguleren zodat de bloedsuikerpiegel weer stabiel wordt. Die stabiele bloedsuikerspiegel zorgt er trouwens ook voor dat jij stabiele energielevels ervaart. Wellicht begrijp je nu waar jouw after-lunch-dip vandaan komt?

Glucagon

Glucagon is de tegenhanger van insuline en wordt geproduceerd door de alvleesklier op het moment dat het lichaam een (te) lage bloedsuikerspiegel ervaart. Het heeft een tegenovergestelde werking aan insuline waarbij het helpt om glycogeen (opgeslagen koolhydraten in de cellen) weer af te breken tot glucose waardoor het de bloedsuikerspiegel weer omhoog kan brengen. Dit is belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam.

Maar wat gebeurt er tegenwoordig in ons Nederlandse voedingspatroon?

Waar ze het vroeger enkel met 3 maaltijden moesten doen, heeft ons patroon tegenwoordig meer weg van onderstaande afbeelding. Waarbij we wel minimaal 9x per dag iets in ons mond stoppen. Want ook al is het geen hele maaltijd, als het koolhydraten bevat heeft het alsnog invloed op je bloedsuikerspiegel.

   

Waardoor er constante pieken ontstaan en jouw lichaam constant met insuline als rem moet komen. Hierdoor hebben jouw cellen de hele dag hun poortjes open staan om de nieuwe brandstof op te nemen. In de volksmond wordt het hormoon insuline ook wel het opslaghormoon genoemd en ondanks dit wetenschappelijk gezien wat te kort door de bocht is, snap je de strekking daarvan.

Oftewel: het hormoon glucagon komt amper meer aan bod want jouw bloedsuikerspiegel krijgt niet eens de kans om omlaag te schieten. Waardoor het dus bijzonder lastig wordt om opgeslagen energie aan te spreken wat nodig is als jij gewicht of omvang kwijt wilt.

Hoe stabieler de bloedsuikerspiegel, hoe beter. 

Wil jij dus makkelijker en sneller gewicht verliezen, dan loont het de moeite om eens te letten op hoevaak per dag jij iets van koolhydraten en / of suikers consumeert. Hoe meer jij de bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden, hoe meer glucagon vrij spel krijgt en jouw lichaam efficiënter brandstof beschikbaar laat maken uit opgeslagen bronnen.

Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat jij niet alleen gemakkelijker gewicht gaat verliezen, ook ga je stabielere energielevels ervaren, een stabielere gemoedstoestand, een betere huid en nog talloze andere gezondheidsvoordelen.

Twijfel jij of jouw voeding wel in orde is om jouw doel te bereiken? Of dat jij mogelijk ook teveel bloedsuikerpieken veroorzaakt? Laat mij met je meekijken! Dat doe ik in een doorbraak call

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zit er in Herbalife?

Nadat ik gemiddeld toch zo’n 1 x per week benaderd word over het thema Herbalife (door ofwel Herbalife fanatiekelingen, of klanten die

Scroll to Top

Let's do this!